1. مهمان گرامی، جهت ارسال پست، دانلود و سایر امکانات ویژه کاربران عضو، ثبت نام کنید.
    بستن اطلاعیه

معرفی رشته های فنی و مهندسی

شروع موضوع توسط hector2141 ‏18/7/13 در انجمن فنی مهندسی

  1. کاربر ارشد

    تاریخ عضویت:
    ‏6/9/12
    ارسال ها:
    14,323
    تشکر شده:
    2,698
    امتیاز دستاورد:
    0
    حرفه:
    daneshjo
    معرفي رشته کارداني علمي کاربردي کامپيوتر ( نرم افزار)
    در دنياي امروز که کامپيوتر به زندگي روزمره وابسته شده، ايجاد و توسعه مجموعه هاي سخت افزاري و نرم افزاري کامپيوتري نيازمند تخصصهاي مختلف در سطوح مختلف است و استفاده نامناسب از کارشناسان مي تواند بهره وري را پايين آورد. از اين رهگذر، رشته اي به عنوان کارداني کامپيوتر در چهارچوب اهدافي معين و از پيش تعيين شده تأسيس شده است و کاردانهاي کامپيوتر قادرند در چارچوبي که براي اهداف آن تعليم گرديده اند مؤثر واقع شوند. هدف از ايجاد کارداني کامپيوتر، آموزش افراد براي برنامه ريزي کامپيوتري است که قبلاً آماده و نصب شده اند. کاردان برنامه ريزي زير نظر تحليل گر، طراح و برنامه ساز انجام وظيفه مي کند.
    يک کاردان برنامه ريزي داراي تجربه زياد، حتي خود مي تواند يک نرم افزار ساده را طراحي کند و برنامه هاي مربوطه را بنويسد. کار با نرم افزارهايي که قبلاً نصب و طراحي شده اند شامل ورود اطلاعات، اجراي نرم افزار، توليد خروجي ها و گزارشهاي پيش بيني شده از عهده کاردان بر مي آيد. اين رشته در ايران در مقاطع کارداني، کارشناسي، کارشناسي ارشد و دکترا تدريس مي شود.
    رشته کامپيوتر در دو گرايش سخت افزار کامپيوتر و نرم افراز کامپيوتر تقسيم بندي مي شود. در نرم افزار کامپيوتر، دانشجويان با چگونگي برنامه نويسي و استفاده از کامپيوتر آشنا شده و خيلي به جزئيات ساخت کامپيوتر و نحوه ارتباطات داخلي کامپيوتر کاري ندارند؛ ولي برعکس در رشته سخت افزار، دانشجويان با چگونگي ساخت کامپيوتر و نحوه ارتباطات داخلي قطعات دروني آن آشنا مي شوند.
    اين رشته در مفاهيم تئوريکي، آموزش داده مي شود و دانشجويان، آن را در عمل پياده مي کنند. نقش اين رشته در جامعه امروز به اندازه نفوذ خود تکنولوژي در جامعه اهميت دارد همچنان که در تمامي ابعاد جامعه، گسترش پيدا کرده پس نيروي انساني زيادي را مي طلبد. دانشجويان اين رشته بايد از توانايي استنباط مفاهيم، تحليل گري و ارتباط بين مفاهيم و تا حدودي قدرت رياضي برخوردار باشند و بتوانند بين داده ها تحليل و ارتباط برقرار کنند.
    معمولاً دانشجوياني که به کارهاي عملي علاقمند هستند به رشته سخت افزار و دانشجوياني که به چگونگي برنامه نويسي علاقمندند به نرم افزار، روي مي آورد. دانشجويان دختر و پسر هر دو مي توانند به راحتي وارد اين رشته شوند و از توانايي کافي برخوردار باشند و دانشجويان بايد به زبان انگليسي هم نسبتاً مسلط باشند و توانايي ديگري مثل فيزيک و رياضي داشته باشند و همچنين به آن علاقمند باشند و لطف اين رشته در اين است که مي توان از طريق رشته هاي ديگري مثل مهندسي، پزشکي، غيرپزشکي هم وارد آن شد.
    در حال حاضر بسياري از مسائل تشخيص، مهندسي، باليني و ... از طريق کامپيوتر صورت مي گيرد. چون کامپيوتر داراي دقت کافي مي باشد و همين امر بازار خوبي را براي فارغ التحصيلان اين رشته به وجود آورده است. شبکه هاي اطلاع رساني اينترنت بسياري از اطلاعات جهاني را در اختيار افراد تحصيل کرده و غير تحصيل کرده، مي گذارند و مي توانند از تجارت جهاني برخوردار شوند. بسياري از مسائل آموزش از راه دور در حال حاضر از طريق سي دي هاي آموزشي، هنري و دبيرستاني صورت مي گيرد که افراد مي توانند از طريق کامپيوتر به اينگونه آموزشها دسترسي پيدا کنند و مزيتهاي بسيار خوبي را براي افراد به وجود آورده که افراد بسيار زيادي از آن بهره مند مي شوند.
    دانشجويان اين دوره مستلزم گذراندن 72 واحد درسي هستند که تا 5 نيم سال تحصيلي داراي سرفصلهاي مشترک با دانشجويان کارشناسي مي باشد. در عين حال برخي از دروس با دوره کارشناسي متفاوت است.
    در يک نگاه جامع دوره کارداني از جنبه کاربردي بيشتري برخوردار است و دانشجويان اين دوره بيشتر در سايتهاي کامپيوتري به سر مي برند.
    دروسي همچون:
    1- برنامه نويسي
    2- پاسکال 3 - اسمبلي 4 - درس سيستم عامل از دروس مهم اين رشته است.
    5- ذخيره و بازيابي اطلاعات
    6- ساختمان داده ها
    7- شبکه هاي کامپيوتري
    8- کارگاه شبکه هاي کامپيوتري همچنين استفاده از نرم افزارهاي رياضي و آمار
    9- درس تجزيه و تحليل از جمله ديگر دروس قابل توجه در اين رشته است.
    دانش آموختگان دوره کارداني کامپيوتر گرايش نرم افزار به عنوان تکنسين به فعاليت مشغول مي شوند و از آنجايي که بيش از 70 درصد از فارغ التحصيلان، جذب بازار کار مي شوند، مي توان اين دوره را از دوره هاي مورد نياز جامعه دانست.
    مشاغل و محيطهاي شغلهاي زير، عرصه فعاليتهاي دانش آموختگان اين رشته است: برنامه نويسي، نصب و راه اندازي شبکه هاي کامپيوتري، که بازار کامپيوتري خوبي دارد اما سطح دانش نسبتاً بالايي را تلقي مي کند - بانکهاي اطلاعاتي سيستم رزرواسيون هواپيمايي - حسابداري ها و مجموعه اي ديگر از مشاغل که با ذخيره سازي مجموعه هاي اطلاعاتي سروکار دارد. مشاغلي که پيرامون اينترنت و امور مربوطه وجود دارد، طراحي گرافيکي و انيميشن- تدريس در برخي از آموزشکده ها و مدارس - کاربردي بودن دروه کارداني يکي از اهداف اصلي اين دوره مي باشد که در افزايش قابليت جذب دانش آموختگان، تأثير قابل ملاحظه اي دارد.
    باآرزوي موفقيت
     
  2. کاربر ارشد

    تاریخ عضویت:
    ‏6/9/12
    ارسال ها:
    14,323
    تشکر شده:
    2,698
    امتیاز دستاورد:
    0
    حرفه:
    daneshjo
    پاسخ : معرفی رشته های فنی و مهندسی

    معرفي رشته مراقبت پرواز
    پرواز يکي از آرزوهاي ديرينه بشر بوده است. سهولت و زيبايي پرواز پرندگان در آسمان و سرعت جابه جايي از نقطه اي به نقطه اي ديگر، چشمان مشتاق انسانهاي خلاق را به جستجوي راههايي براي پرواز آدمي واداشت و بدين سان بود که به همت انسانهاي پر تلاش، راه سير در آسمانها هموار گرديد و امروزه به يکي از روشهاي معمول جابه جايي، سرگرمي، ورزش، تحقيقات و امور نظامي تبديل شده اما براي آنکه يک هواپيما به پرواز درآيد مجموعه اي از فعاليتهاي گوناگون پيش از پروا، هنگام پرواز و پس از پرواز بايد صورت پذيرد تا پروازي سالم و موفق تحقق يابد. از اين رهگذر يکي از فعاليتهاي ياد شده، مراقبت پرواز است. کنترل هواپيما توسط واحد مراقبتهاي پرواز از لحظه تصميم خلبان به آغاز پرواز انجام مي شود و تمام مانورهاي پرواز از لحظه روشن کردن موتور تا فرود در مقصد و خاموش کردن موتور تحت کنترل و نظارت، قرار مي گيرد. اهميت مراقبت پرواز موجب گرديده تا اين فعاليت به صورت يکي از رشته هاي دانشگاهي در بيايد که با هدف کنترل هواپيماها در محدوده فرودگاهها و حوزه مسؤوليت مربوطه به منظور تأمين سلامت پرواز و تسريع آن در کنار ديگر رشته هاي دانشگاهي ارائه مي گردد. اين رشته در دوره هاي کارداني، کارشناسي و کارشناسي ارشد ارائه مي شود که از جمله شاخصه هاي آن مي توان به مکانيک پرواز، سازه هاي هوايي و آيروديناميک اشاره کرد. يکي از وظايف اصلي مراقبت پرواز، کنترل کليه پروازها اعم از لشکري و کشوري در راههاي هوايي کشور و فرودگاهها مي باشد. علاوه بر آن وظيفه تأمين سلامتي و بي خطري سلامتي و تسريع در امور آن نيز در کنار وظيفه اصلي نهفته است. دنياي مراقبت پرواز، امروز آنقدر پيشرفته است که ساعتها مي توان درباره آن صحبت کرد و در واقع فراتر از سطح کشور و منطقه اي و در يک سطح جهاني مطرح است که اين امر با استفاده از پرسنل متخصص و ابزار مناسب، امکان پذير خواهد بود.
    طبيعتاً دانشجويي که در اين رشته، اشتغال دارد و يا مي خواهد به اين رشته وارد شود، بايد از جسمي سالم و روحيه اي خوب و ذهنيتي حاصل از مسائل هواپيمايي برخوردار باشد. دانشجويان رشته مراقبت پرواز با گذراندن دروس عمومي – اصلي و اختصاصي مهارتهاي لازم را براي انجام فعاليتهاي خويش به دست مي آورند. از اين رهگذر برخي از مهمترين عناوين واحدهاي درسي اين دروس عبارتند از:
    1 – حقوق هواپيمايي که تبيين اصول و مقررات هواپيمايي و نهادهاي قانون گذاري را به عنوان هدف، مورد بررسي قرار مي دهد.
    2 – الکترونيک: اگرچه اصول اين درس با اصول درسهاي الکترونيک در ديگر رشته ها يکي است ولي در بحث مدارها مربوط به رشته هواپيمايي مورد بررسي قرار مي گيرد.
    3 – ناوبري که آشنايي با اصول هدايت هواپيماها و سيستمهاي مورد استفاده در هواپيما را مدنظر قرار مي دهد.
    4 – تجسس و نجات که اصول و نحوه کمک رساني به هواپيماهاي دچار مشکل را مورد توجه قرار مي دهد.
    5 – سيمولاتور که بحثهاي نظري آموخته شده توسط دانشجويان را در مرحله عملي به کمک شبيه سازها يا سيمولاتورها تعميق مي نمايد.
    6 – آشنايي با پرواز: طي 2 واحد نظري و 1 واحد عملي به صورت پرواز در کنار خلبان، آشنايي با سيستمهاي هواپيما و پرواز را مورد توجه قرار مي دهد.
    يکي از مسائلي که بسيار مهم و قابل بحث است، بالا بردن مسائل ذهني، جسمي و فکري دانشجوياني است که در اينجا مشغول به تحصيل هستند و اين دانشجويان براي انجام وظيفه در قسمتهاي مختلف مراقبت پرواز، مثل برج مراقبت پرواز و تقرب و همچنين مرکز کنترل، انجام وظيفه مي کنند. همکاران بايد از نظر مسائل ذهني، جسمي، فکري از سطح بسيار والايي برخوردار باشد، به همين دليل، قبل از شروع انجام کار، از آنها يک تست iq مي گيرند و از کساني که در شرايط بالايي باشند استفاده مي کنند، چون همکاراني که در مراتب بالاتر کار مي کنند، بايد کساني باشند که از سطح بالايي از iq برخوردار باشند چون با ثانيه ها و زير ثانيه ها کار مي کنند و بايد در مدت زمان کار، تصميمات مهمي بگيرند و کار را به نحو احسن انجام دهند؛ در نتيجه از لحاظ جسماني بايد توانايي بالايي داشته باشند که شرط مهمي است و کارهايي در دانشکده و اداره مراقبت پرواز فرودگاه مهرآباد، انجام شده که بشود به نحو مطلوبي توانايي روحي و جسمي و طرز فکر افراد را بالا برد.
    همانطور که مي دانيم صنعت هواپيمايي از تعدادي شغلها و رشته هاي علمي تشکيل شده که يکي از آنها مراقبت از پرواز است که از لحاظ کلي شناخته نشده است. يکي از واحدهايي که اجتماع پرواز در آن کار مي کنند، برج فرودگاههايي است که هواپيما در آن پرواز مي کند و تقريباً از نظر عموم شناخته شده است اما وسعت کار مراقبت از پرواز بسيار بيشتر از حد فرودگاه است و در محدوده فرودگاه و اطراف فرودگاه و راههاي هوايي فعاليت مي کند و عهده دار کنترل هواپيما از زماني که قصد روشن کردن موتور را دارد تا زماني که در پرواز هواپيما دخيل است بايد اطلاعات لازم را داشته باشند.
    از آنجايي که هدف از ارائه آموزشهاي اين رشته، تربيت تکنسينها و کارشناس براي کار در واحدهاي مراقبت از پرواز شامل برج کنترل، تحرک پرواز، مرکز کنترل پرواز و واحدهاي پشتيباني کننده در نظارت و کنترل پرواز است لذا دانش آموختگان اين رشته جذب سازمان هواپيمايي کشوري، شرکت فرودگاههاي کشور و شرکت هواپيمايي مي شوند؛ از اين رهگذر به دليل تخصصي بودن اين رشته و نياز به آن، تقريباً 100 درصد اين دانش آموختگان جذب بازار کار خواهند شد. اين افراد، در برج مراقبت پرواز و مرکز هدايت پرواز به کار مشغول مي شوند و به کمک مجموعه اي از دستگاههاي ارتباطي، مخابراتي و ناوبري از فرودگاه به خلبان و بالعکس به کنترل هواپيما از روشن شدن موتور تا خاموش شدن موتور و پايان پرواز مي پردازد.
    باآرزوي موفقيت
     
  3. کاربر ارشد

    تاریخ عضویت:
    ‏6/9/12
    ارسال ها:
    14,323
    تشکر شده:
    2,698
    امتیاز دستاورد:
    0
    حرفه:
    daneshjo
    پاسخ : معرفی رشته های فنی و مهندسی

    معرفي رشته کاردان فني برق (گرايش الکترونيک)
    الکترونيک به دانش و فن آوري عبور ذرات باردار در يک بار و خلاء مي باشد. به بيان ديگر در اين دانش به مطالعه حرکت بارهاي الکتريکي و کنترل حرکت آنها براي ايجاد اثرات مطلوب مورد نظر مي باشد.
    دانش الکترونيک امروزه بوجود آورنده سيستمها و ابزارهاي پيچيده اي است که در بسياري از محصولات روزمره زندگي و شاخه هاي مهندسي و پزشکي مورد استفاده قرار مي گيرد.
    با توجه به آنچه که گفته شد کارداني فني الکترونيک يکي از رشته هاي آموزش عالي در نظام دانشگاهي است، که هدف عمومي آن تربيت کاردانها فني الکترونيک است که داراي دانشهاي لازم در زمينه الکترونيک صنعتي، وسايل اندازه گيري و وسايل صوتي و تصويري که دقيقاً مربوط به وسايل همان بخش از صنعت طراحي گرديده ، مي باشد.
    از آنجا که تکنولوژي مربوط به صنعت الکترونيک به صورت گسترده در همه جا و از جمله در کشور ما شالوده اي براي پيشرفت در صنعت برق محسوب مي شود، دوره يادشده براي تربيت افراد کارآمد در جنبه هاي عملي در زمينه رفع نيازهاي صناعي است که به نوعي با الکترونيک در ارتباط هستند.
    رشته الکترونيک يکي از رشته هاي مهم در مورد امور ارتباطات در دنيا داراي حائز اهميت مي باشد. در ايران اين رشته در مورد ارتباطات با دنيا اهميت زياد دارد، به طور کلي دانشجوياني در اين رشته پذيرفته مي شوند و داراي موفقيت مي شوند که داراي هوش بالايي باشند و علاقه به ابلاغ و نوع آوري باشند و بتوانند خودشان را با تکنولوژي در دنيا هماهنگ بکنند.
    يکي ديگر از تعاريفي که مي توان از رشته الکترونيک کرد، اينست که زير مجموعه اي ار رشته فيزيک مي باشد، که درباره حرک الکترونها در مدارهاي الکتريکي است، بحث مي کند. دانشجوياني در اين رشته فوق مي شوند که در دو درس رياضي و فيزيک بسيار قوي باشند و داراي پشتوانه اجتماعي و خانوادگي باشند.
    دوره کارداني و تکنسين در کشور ما از جايگاه خوبي برخوردار نيست و مي توان گفت نقش تکنسين رابطه بين مهندس و کارگر ماهر است، و در هرم نيروي انساني تکنسين در کشورهاي پيشرفته و در جوامع توسعه نقش اساسي دارند.
    متأسفانه در کشور ما به لحاظ اهميت ندادن به اين بخش استفاده بهينه از اين تکنسين نشده است، و به خاطر همين جوانهاي ما بيشتر به سراغ مهندسي مي روند تا تکنسين و همين باعث شده تا رشته هاي فني ما از آن جايگاه خودشان برخوردار نباشند .
    دانشجويان اين رشته دروسي را در غالب 75 واحد درسي شامل يازده واحد دروس عمومي و 15 واحد دروس پايه و 29 واحد دروس اصلي و 15 واحد دروس اختصاصي و 7 واحد دروس اختياري مي گذرانند.
    از ميان دروس ياد شده از معتمدين به شرح زير است:
    1- رياضي عمومي که در مورد بردارها و اعداد مختلط و ماتريس ها و توابع – حدود پيوستگي و مشتق و انتگرال به بحث مي پردازد.
    2- فيزيک عمومي که به زمينه هايي همچون، فيزيک و ديناميک مي پردازد.
    3- کارگاه فيزيک که درس عملي است و دانشجويان با وسايل اندازه گيري آشنا مي شوند.
    4- آزمايشگاه مقدماتي برق که دانشجويان با قطعات مدارها همچون خازن ، مقاومت و برخي مدارهاي ساده آشنا مي شوند.
    5- الکترونيک و آزمايشگاه الکترونيک که به صورت نظري و عملي ساختمان قطعات الکترونيکي را مورد ارزيابي قرار مي دهد.
    6- مدار 2 و 1 که دانشجويان را با انوع مدارها و اصول اوليه برق به صورت نظري و عملي آشنا مي سازد.
    7- برنامه ريزي کامپيوتر که دانشجويان را با يکي از برنامه هاي کامپيوتر آشنا مي کند.
    8- الکترونيک صنعتي که دانشجويان با طرز کار مدارهاي کنترل فرمان دهنده اي که در کارخانه ها و مراکز صنعتي و مورد استفاده قرار مي گيرد آشنا مي کند.
    9- دوره هاي کارداني فني در سال 1363 وزارت فرهنگ آموزش عالي اين مجوز را به آموزش و پرورش دادند و آموزش و پرورش با تشکيل واحدهايي بنام دفتر امور مدارس عالي فني حرفه اي و آموزشکده هاي فني حرفه اي زير پوشش خودش به تربيت نيروهاي تکنسين پرداخت.
    دانش آموختگان رشته برق الکترونيک با کسب دانش و مهارتهاي لازم در زمينه هاي ذيل قادر به فعاليت خواهند بود:
    1- در زمينه انتقال نظرات و روشهاي مورد تأييد مهندسان به کارگران
    2- تهيه و تفسير نقشه هاي مورد تأييد مهندسان و پياده کردن آنها بوسيله کارگران فني
    3- اين افراد مي توانند به تعمير قطعات الکتريکي همچون تلويزيون و قطعات مشابه بپردازند.
    4- در برخي بخشها مي توان از اين افراد به عنوان سرپرست بخش از آنها استفاده کرد.
    5- از اين افراد مي توان در تدريس بعضي دروس در سطح پائين استفاده کرد.
    باآرزوي موفقيت
     
  4. کاربر ارشد

    تاریخ عضویت:
    ‏6/9/12
    ارسال ها:
    14,323
    تشکر شده:
    2,698
    امتیاز دستاورد:
    0
    حرفه:
    daneshjo
    پاسخ : معرفی رشته های فنی و مهندسی

    معرفي رشته دبيري فني برق (گرايش قدرت)
    هدف اصلي از ايجاد اين رشته تربيت دانشجويان براي تدريس در هنرستانهاي الکترونيک و برق است، بنابراين ، چنانکه ملاحظه مي شود کاربردي اين رشته از نکات قابل توجه و اساسي آن محسوب مي گردد.
    دانش آموختگان اين رشته قادر به ادامه آن در مقاطع کارشناسي ارشد و دکتراي آن هستند که عنوان رشته آنها مهندسي برق مي باشد. از ويژگي اين رشته برخورداري دانش جويان از خوابگاه، هزينه کمک درسي، معافيت از خدمت نظام وظيفه و بورسيه وزارت آموزش و پرورش بوده است.
    در زمينه دبيري برق و قدرت، اين رشته در اصل همان رشته مهندسي برق قدرتي است که وزارت فرهنگ و آموزش عالي است به اضافه دروس تربيتي و تخصصي، روشهاي تدريس و طراحي توليد که دانش آموختگاني که اين درسها را طي مي کنند علاوه بر تخصص در زمينه برق، توانايي تدريس دروس فني و حرفه اي در رشته هاي برق را در هنرستانهاي فني حرفه اي و دبيرستانهاي کاردانش وابسته به وزارت آموزش و پرورش را خواهند داشت.
    با توجه به اينکه رشته هاي برق يکي از رشته هاي حياتي جامعه است، برق به عنوان محرک اوليه صنعت و همچنين زير بناي اوليه براي رفاهيات جامعه است، لذا ورود دانشجويان به اين رشته از اهميت خاصي برخوردار است.
    بطور کلي دانشجويان مي بايست از توانايي هاي جسمي، روحي، بدني بالايي برخوردار باشند، اين رشته نياز به انجام کار عملي در سطح تخصصي و پيشرفته است.
    دانشجويان اين رشته نخست در نيمه اول تحصيلي به مطالعه برخي از دروس پايه، همچون ، رياضي ، فيزيک ، معادلات ديفرانسيل و برنامه ريزي کامپيوتر مي پردازند، تا پايه نظري خويش را تقويب نمايند.
    از سوي ديگر به طور همزمان کارهاي عملي در کارگاه صورت مي گيرد. در ميان دروس قابل توجه اين رشته مي توان به برخي از دروس اشاره کرد: مدار الکترو مغناطيس و رياضي مهندسي :
    گذرانيدن بيش از 20 واحد تربيتي براي روانشناسي برخورد با دانش آموزان لازم است. درس تمرين دبيري 2 و 1 در واقع اداره کردن کلاس به صورت عملي از سوي دانش جويان است که از جمله دروس قابل توجهي در اين رشته محسوب مي شود.
    دروس الکترونيکي 2 و 1 و ماشين 2 و 1 و تأسيسات و کنترل از دروس مهم در دبيري برق با گرايش قدرت است.
    براي تحصيل در اين رشته علاقه فرد شرط مهم را دارا مي باشد، ........که اين رشته بسيار مشکل مي باشد،بنابراين فرد مي بايست از تواناييهاي بالايي برخوردار باشد.
    فعاليت اصلي دانش آموختگان اين رشته کار در هنرستانهاست، اما در صورت لزوم مي توانند ، رياضي و فيزيک را در دبيرستانها تدريس کنند.
    البته فارغ التحصيلان مي توانند بدون وابستگي به دستگاههاي دولتي کارهاي فني را مستقلاً انجام دهند، آنها قادر خواهند بود تا در شرکتهاي خصوصي و همچنين در مراکز مهارتهاي فني و حرفه اي و کاردانش ها به تدري بپردازند.
    دانشجويان در بدو ورود خود 4 استان را اعلام کنند و وزارت آموزش و پرورش بر اساس اولويتهاي خود آنان را جاي گذاري مي کند، معمولاً به حال استان محصل تحصيل دوره دبيرستان فرستاده مي شوند. تقسيمات داخلي در استان براساس معدل کل مدرک کارشناسي است.
     
  5. کاربر ارشد

    تاریخ عضویت:
    ‏6/9/12
    ارسال ها:
    14,323
    تشکر شده:
    2,698
    امتیاز دستاورد:
    0
    حرفه:
    daneshjo
    پاسخ : معرفی رشته های فنی و مهندسی

    معرفي رشته دبير فني برق (گرايش الکترونيک)
    تدريس در مقطع دبيرستان از حساسيتهاي خاص خود است.از يک سو نسل نوين در حال آموزش و يادگيري است و از سوي ديگر براي آموزش آنان مهارت و فن هاي ويژه اي لازم است.
    انجام اين مهم و تربيت افرادي که بتوانند دو ويژگي يادشده را به طور همزمان بکارگيرند، بعنوان يکي از دل مشغولي مهم برنامه ريزان و طراحان دروس رشته هاي دانشگاهي ظاهر شده و از اين رو رشته هاي دانشگاهي تنظيم گرديده است.
    دبيري فني برق با گرايش الکترونيک يکي از اين رشته ها مي باشد. هدف اصلي از اين رشته تربيت دانشجويان براي تدريس در هنرستانهاي الکترونيک و برق مي باشد و به اين لحاظ رشته علمي کاربردي حساب مي شود.
    دانشجويان در اين رشته قادر خواهند بود تا در رشته مهندسي برق در مقاطع کارشناسي ارشد و دکترا به ادامه تحصيل بپردازند. برخورداري دانشجويان از خوابگاه ، کمک هزينه درسي، بورسيه بودن از سوي وزارت، آموزش و پرورش و معافيت از نظام وظيفه از ويژگيهاي جانبي اين رشته است.
    در اين رشته بايد به اين نکته توجه کرد که در دنياي الکترونيک آموزش حرف اول را مي زند و کاربرد بر پايه آموزش مناسب مي تواند بسيار کارآمد باشد.
    هدف از آموزش الکترونيک در دبيري فني برق و الکترونيک اينست که دانش آموز وقتي وارد دانشگاه مي شود بتواند توانايي هايي را کسب کند که براي يک معلم و يک دانشجويي که مي خواهد در آينده داشته باشد، تا اين مملکت را بسازد، در حد کاربردي و مفاهيم کمي باشد، تا در آينده آنها را به کار بگيرد.
    رشته الکترونيک امروزه پيشرفت وسيعي کرده است، بطوريکه در تمام بخشهاي صنعت ردپايي از الکترونيک مي توان ديد رشته الکترونيک را مي توان به دو بخش مواد آلي يا نيمه آلي و مدار تقسيم کرد.
    در بخش مواد دانشجويان با چگونگي مراحل توليد يک قطعه الکترونيکي و ساخت قطعه آشنا مي شوند. در بخش مدار کاربرد قطعه الکترونيک و طراحي به کمک آن قطعه آموزش داده مي شود و مهندسين و فارغ التحصيلان اين رشته با چگونگي کاربرد قطعات در صنعت آشنا مي شوند.
    در يک تقسيم بندي کلي مي توان رشته الکترونيک را به دو بخش الکترونيک آنانول و الکتريکي ديجيتال تقسيم بندي کرد که الکترونيک ديجيتال به شدت وسعت پيدا کرده بطوريکه پايه و اساس کامپيوترهاي امروزي و سيستهاي کنترل کامپيوتري همان رشته الکترونيک ديجيتال است.
    مواد درسي که براي رشته دبيري فني الکترونيک آموزش داده مي شود، در واقع همان دروس تخصصي رشته مهندسي الکترونيک است، با اين تفاوت که علاوه بر آن دروس تخصصي يکسري واحدهاي تربيتي به اين دانشجويان تعليم داده مي شود و به اين علت که افراد فارغ التحصيل در اين رشته وظيفه تدريس در مراکز فني را دارا هستند، بايد با فوت و فن دبيري آشنا بشوند.
    دانشجويان اين رشته به تحصيل در دروس پايه همچون رياضي، فيزيک، معادلات ديفرانسيل و برنامه ريزي کامپيوتر مي پردازند. هدف از گذراندن دروس ياد شده تقويت پايه نظري آنان است.
    از سوي ديگر انجام کارهاي عملي در کارگاه بر غناي دروس اين رشته مي افزايد. از ميان دروس اين رشته مي توان به دروس قابل توجهي از جمله مدار 1، الکترو مغناطيس، رياضي مهندسي مي توان اشاره کرد.
    گذراندن بيش از 20 واحد تربيتي براي دانشجويان به علت برخورد رواني مناسب با دانش آموزان و درس تمريني و بعدي 2 و 1 که در واقع اداره کردن کلاس به صورت عملي از سوي دانشجويان است، از جمله دروس قابل توجه به اين رشته مي باشد.
    دروس الکترونيکي 2 و 1 ، ماشين 2 و 1 ، تأسيس و کنترل از دروس مهم در دبيري برق محسوب مي شود.
    فعاليت اصلي دانش آموختگان اين رشته، کار در هنرستانهاست اما در صورت لزوم مي توانند رياضي و فيزيک را در دبيرستانها تدريس کنند.
    البته فارغ التحصيلان مي توانند در بخشهاي راديو، تلويزيون ، مراکز نيرو، مخابرات، به صورت آزاد به کار بپردازنند. دانشجويان پس از اخذ مدرک استانهايي را براي کاريابي خود انتخاب مي کنند و وزارت آموزش و پرورش بر اساس اولويت هاي خود آنها را براي تدريس جايابي مي کند.
    پس از جابجاي که معمولاً در محل تحصيل دوره دبيرستان فرد است، تقسيمات داخلي براساس معادل دوره کارشناسي است.
    باآرزوي موفقيت
     
  6. کاربر ارشد

    تاریخ عضویت:
    ‏6/9/12
    ارسال ها:
    14,323
    تشکر شده:
    2,698
    امتیاز دستاورد:
    0
    حرفه:
    daneshjo
    پاسخ : معرفی رشته های فنی و مهندسی

    معرفي رشته مهندسي برق – کنترل
    دانش کنترل، چنان که از نامش بر مي آيد کنترل رفتار سيستمهاي مختلف با توجه به وروديهاي داده شده را بر عهده دارد. به طور کلي در تمام سيستمها، مسأله کنترل خودکار تغيير رفتار سيستم براي نزديک کردن پاسخهاي آن به مقادير مطلوب، همواره مورد نظر مي باشد. از آنجايي که مثالهاي فراواني در اين مورد از کنترلهاي يک کوره گرفته تا کنترل سفينه هاي فضايي و موشکها وجود دارد، يک متخصص کنترل بايد با علوم متنوعي سروکار داشته باشد. از اين رهگذر، بررسي انواع سيستمها، روشهاي کنترل کننده براي يک سيستم و شبيه سازي سيستمها از بحثهاي اوليه اين دانش، محسوب مي گردد. اين سيستمها ممکن است برقي، مکانيکي، شيميايي و حتي اقتصادي باشند. دانشجويان اين رشته فارغ از نوع سيستم به روشهاي بررسي سيستم مي پردازند و بدين ترتيب به شرط آشنايي با خصوصيات اين سيستم مورد نظر قادر به تجزيه و تحليل و کنترل آن خواهند بود.
    بنابراين در يک نگاه، هدف از ايجاد اين رشته بينه سازي سيستمها، بهبود کيفيت و ارزانتر شدن فرآورده ها و گسترش ميزان توليد و ماشيني کردن بسياري از عمليات تکراري و خسته کننده دستي مي باشد. اين رشته در دوره کارشناسي، کارشناسي ارشد و دکترا در ايران ارائه مي گردد و دانش آموختگان قادرند در رشته هايي همچون الکترونيک، قدرت، مخابرات و کنترل و بيوالکترونيک به تحصيلات خود ادامه دهد.
    در صنعت برق، مسؤوليتها برحسب ولتاژ، تفکيک و تقسيم بندي شده است. همانطور که اطلاع داريد توليد نيروگاهها براي اينکه تا محل توزيع با افت ولتاژ مواجه نشود و از ميزان تلفات، کاهش پيدا کند ولتاژ را در سطوح 400 کيلو ولت و 230 کيلو ولت افزايش مي دهند. در محل توليد و در چند طبقه از ولتاژ به محل مصرف ولتاژ کاهش پيدا مي کند که يکي از سطوح کاهش ولتاژ، ولتاژ 63 کيلو ولت است.
    پستهايي که در نقاط مختلف تهران و نواحي پراکنده شده به نام پستهاي فوق توزيع و يا 63 کيلو ولت، 20 کيلو ولت از اين مرکز کنترل مي شوند يعني بدون اينکه آپراتور در محل حضور داشته باشد از راه دور، کليه اطلاعات پستهاي فوق توزيع که متجاوز از 100 پست فوق توزيع هستند انتقال داده باشد و در اينگونه مراکز، کنترل مي شود.
    مجموعه عواملي که در اين مرکز مشغول اند، از تخصصهاي مختلفي بهره مند هستند. عمدتاً راهبري اين نوع سيستمها با تحصيل کرده هاي رشته کنترل و برق است که عمدتاً مهندس و يا فوق ليسانس برق هستند و ديسکوشرهايي که پشت کنسولهاي اين مراکز، اِعمال به کنترل از راه دور پستهاي فوق توزيع را مي کنند تخصص فوق ديپلم برق دارند و بايد تجربه طولاني کاري داشته باشند و درآمد آنها نسبت به يک فردي که تازه از دانشگاه وارد به بازار کار شده دو برابر اين ميزان است و مشغله کاري آنها 24 ساعته است؛ يعني در تمام طول شبانه روز بايد به روند توزيع برق، اشراف و کنترل داشته باشند به دليل اينکه سيستم برق، يک پروسه ممتد و پشت سرهمي است که امکان اينکه وقفه اي در توزيع آن ايجاد شود اصلاً مجاز نيست به همين دليل مي توان گفت کار در اين مرکز که به طور شبانه روزي صورت مي گيرد کار سختي است.
    دانشجويان رشته مهندسي برق گرايش کنترل با گذراندن دروس عمومي 57 واحد دروس اصلي، 27 درس تخصصي، 8 واحد درس اختياري مي گذرانند که از آن ميان مهمترين آن از اين قرار است.
    1- کنترل سيستمهاي خطي که روشهاي کنترل فرآيند و سيستم با استفاده از فرمهاي رياضي را به دانشجويان مي آموزد.
    2- کنترل صنعتي که به چگونه عمل کردن روشهاي موجود در کنترل سيستمهاي خطي مي پردازد. اين درس بيشتر حالتهاي فيزيکي مثلاً سيستمهاي هيدورليک و نيوماتيک را مورد بررسي قرار مي دهد.
    3- کنترل مدرن که سيستمهاي مختلف دارويي، شيميايي و مانند آن را بررسي نموده و به شکل کلي و جامع، روشهاي کنترل هر سيستم واقعي و عمومي را بيان مي کند.
    4- کنترل ديجيتال و غيرخطي و آزمايشگاه کنترل ديجيتال که چگونگي استفاده کامپيوتر براي کنترل از فرآيندها را به دانشجويان مي آموزد.
    5- ابزار دقيق و آزمايشگاه ابزار دقيق که به شکل نظري و عملي دانشجويان را با تستگرها آشنا مي سازد.
    6- ريز پردازنده و آزمايشگاه ريز پردازنده که به صورت نظري و عملي به دانشجويان، مکانيزه و کنترل فرآيند و کامپيوتري کردن را مي آموزد.
    در شرايط فعلي جهان، مهندسين کنترل بيشتر در جوامع صنعتي داراي بازار کار مناسب هستند، با اين حال گرايش نوين، به سوي اتوماسيون يعني خودکار کردن سيستمها نياز ِ به اين سيستم و دانش آموختگان آن را بيشتر نموده است، بنابراين بازار کار اين رشته بستگي به سياستهايي دارد که در مورد يک حوزه به اجرا در مي آيد.
    از آنجايي که کنترل فرآيند در يک سيستم مثلاًً يک کارخانه به روش قديمي يا روش جديد کامپيوتري صورت نگيرد، لذا وجود مهندس کنترل بستگي به روش کنترل فرآيند دارد. با اين همه چنانکه گفته شد همگام با تقويت ماهيت خودکار نمودن سيستمها که ضرب آهنگ شتابان يافته، آينده اي روشن براي اين رشته متصور است.
     
  7. کاربر ارشد

    تاریخ عضویت:
    ‏6/9/12
    ارسال ها:
    14,323
    تشکر شده:
    2,698
    امتیاز دستاورد:
    0
    حرفه:
    daneshjo
    پاسخ : معرفی رشته های فنی و مهندسی

    معرفي رشته مهندسی شیمی در مقطع کارشناسی ارشد



    اولین بخش مهندسی شیمی در سال ۱۳۲۳ در دانشکده فنی دانشگاه تهران دایر شد. مهندسی شیمی شاخه‌ای از مهندسی است که با ایجاد و کاربرد فرآیندهایی رابطه دارد که در آنها تغییرات شیمیایی یا فیزیکی صورت می‌گیرد. وظیفه اصلی مهندسی شیمی این است که کشفیات شیمیدانان پژوهشگر را در اختیار گیرد و به آن در صنعت شیمی، جامه عمل بپوشاند. محصولات شیمیایی امروزه در همه زمینه‌های زندگی انسان به چشم می‌آیند. فعالیت‌های کشاورزی- صنعت نفت- صنعت پتروشیمی- علوم ارتباطات- بهداشت و غیره گوشه‌ای از محصولات شیمیایی است که برای فن‌آوری آنها نیاز به دانش مهندسی شیمی است و یک مهندس شیمی با اطلاع از شرایط و نحوه ساخت آنها اقدام به طراحی و محاسبه تجهیزات و امکانات جهت ساخت آن محصول مبادرت به ساخت آن صنعت می‌کند.
    مهندسی شیمی را می‌توان به گروه‎های زیر تقسیم کرد: صنایع پالایش- صنایع پتروشیمی- صنایع شیمیایی معدنی- صنایع غذایی- صنایع گاز- طراحی فرایندهای صنایع نفت- بهره‌برداری از منابع نفت و صنایع پلیمر.
    این رشته در مقطع کارشناسی ارشد ۳۲ واحد دارد که ۲۴ واحد آن تئوری و ۸ واحد مخصوص پایان‌نامه و سمینار می‌باشد و مدت تحصیل این دوره ۵ ترم می‌باشد.
    رشته مهندسی شیمی در مقطع کارشناسی ارشد به چهار گرایش کلی

    ۱- مخازن هیدروکربوری
    ۲- بیوتکنولوژی
    ۳- مهندسی شیمی
    ۴- فراوری گاز

    تقسیم می‌شود که در ذیل هر یک بطور مفصل توضیح داده شده‌اند.
    ۱- مهندسی شیمی- مخازن هیدروکربوری
    رشته‌های مورد قبول شامل مهندسی شیمی کلیه گرایش‎ها- مهندسی مکانیک- مهندسی نفت- مهندسی معدن و کارشناسی طراحی مهندسی پتروشیمی می‎باشد.

    در هر سال حدود ۵۱ نفر از طریق آزمون مخصوص این رشته جذب و در دانشگاه صنعت نفت- دانشگاه تهران- دانشگاه صنعتی امیرکبیر- دانشگاه صنعتی شریف به تحصیل مشغول می‌شوند.
    ۲- مهندسی- بیوتکنولوژی
    رشته‌های مورد قبول شامل مهندسی شیمی کلیه گرایش‎ها- شیمی کاربردی- مهندسی مکانیک با گرایش حرارت و سیالات- مهندسی پلیمر و کارشناسی طراحی مهندسی پتروشیمی.

    در هر سال حدود ۲۶ نفر از طریق آزمون مخصوص این رشته کد (۱۲۸۵) جذب و در دانشگاههای صنعتی شریف- صنعتی امیرکبیر- تربیت مدرس- صنعتی اصفهان مشغول به تحصیل می‌شوند. دانشگاه آزاد اسلامی نیز در واحد علوم و تحقیقات تعدادی از داوطلبان را پذیرش می‌کند.
    ۳- مهندسی شیمی- مهندسی شیمی
    رشته‌های مورد قبول شامل مهندسی شیمی با کلیه گرایش‎ها- مهندسی پلیمر- مهندسی مکانیک با گرایش حرارت و سیالات- تکنولوژی و علوم رنگ- کارشناسی طراحی مهندسی پتروشیمی می‎باشد.

    در هر سال حدود ۳۱۵ نفر در دو نوبت روزانه و شبانه از طریق آزمون مهندسی شیمی جذب و در دانشگاه‎های: تربیت مدرس تهران، سمنان، رازی کرمانشاه، سیستان و بلوچستان، شیراز، صنعتی اصفهان، صنعتی امیرکبیر، صنعتی مالک اشتر، صنعتی سهند تبریز، صنعتی شریف، علم و صنعت ایران، فردوسی مشهد، مازندران و دانشگاه علوم و فنون مازندران (غیر انتفاعی) مشغول به تحصیل می‌شوند. دانشگاه آزاد اسلامی در واحد تهران ۳۰ نفر و در واحد ماهشهر ۱۲ نفر و در واحد تهران شمال ۳۰ نفر دانشجو جذب می‌کند.
    این رشته خود به گرایش‎های زیر تقسیم می‌شود:
    ترموسنتیک- فرایندهای جداسازی- طراحی فرایندها- پدیده‌های انتقال- صنایع غذایی- مهندسی پزشکی- مهندسی سیستم‌های انرژی- صنایع شیمیایی معدنی.
    در جداول صفحه بعد برنامه مطالعاتی تنظیم گردیده که شامل ۷ آزمون ‌طبقه‎بندی شده است و طبق این جدول سوال طرح می‌شود. منابع مطالعاتی در جدول قید شده است. اولویت با منابع مطالعاتی اصلی است که در دانشگاه‎ها تدریس می‌شود. تعدادی منابع جدید نیز که خلاصه شده همان مطالب اصلی است به شما معرفی شده است.

    جمع پذیرش: مهندسی شیمی ۴۳۴
    مخازن هیدروکربوری ۷۹ نفر
    بیوتکنولوژی ۴۵ نفر


    سامانه ملي مقالات و تحقيقات دانشگاهي
     
  8. کاربر ارشد

    تاریخ عضویت:
    ‏6/9/12
    ارسال ها:
    14,323
    تشکر شده:
    2,698
    امتیاز دستاورد:
    0
    حرفه:
    daneshjo
    پاسخ : معرفی رشته های فنی و مهندسی

    معرفی رشته مهندسی عمران درمقطع کارشناسی ارشد


    گرایش‌ها و ابعاد مختلف این رشته در کارشناسی ارشد
    توانایی‌های لازم برای داوطلبان این رشته
    یک مهندس عمران باید بسیار اجتماعی و دارای توان بالائی در ایجاد ارتباط با دیگران باشد چون عمران یک رشته گروهی است یعنی مهندس عمران در محیط کار خود با اقشار مختلف جامعه از جمله کارگران، تکنسین‌ها و مهندسان رشته‌های دیگر سروکار دارد با توجه به کمیت و کیفیت درسهایی که در این رشته ارائه می‌گردد داوطلب باید از توان و دانش برتر در زمینه‌های ریاضی و فیزیک برخوردار باشد همچنین توان جسمی، قدرت تجزیه و تحلیل، قدرت تجسم و دقت کافی در بسیاری از مسائل را داشته باشد.
    رشته مهندسی عمران دارای دو بعد اجرایی و نظری و آزمایشگاهی است، در این میان عده‌ای از مهندسین جذب کارهای اجرائی می‌شوند که در این صورت باید آمادگی کار در کارگاه‌های داخل و خارج شهر را داشته باشند یعنی برای برنامه‌ریزی و سروکار داشتن با اقشار مختلف مردم آماده باشند و عده‌ای نیز جذب بعد نظری و آزمایشگاهی مهندسی می‌شوند که این عده نیز باید آمادگی کارهای محاسباتی، دفتری و آزمایشگاهی را داشته باشند کارهایی که به ریاضیات قوی و صبر و حوصله بسیار نیاز دارد.
    معرفی گرایش‌های ارشد
    مهندسی سازه

    مهندسی سازه در ارتباط با طراحی پل‌ها، ساختمان‌ها، ساخت تاسیسات نفتی روی خشکی، سدها و غیره می‌باشد. اجزاء تشکیل دهنده مهندسی ساختمان، طراحی و آنالیز سازه می‌باشد. این شامل محاسبه تنش‌ها و نیروهای فعال در ساختمان می‌شود. بعضی از مهندسین ساختمان در زمینه‌های گوناگون و متفاوت دیگر مشغول به کار می‌شوند. از قبیل طراحی هواپیما و فضاپیما و حتی وسایل پزشکی.
    از آنجا که این فارغ التحصیلان علاوه بر تواناییهای یک کارشناس عمران، از نظر علمی و نظری و پژوهشی در یک زمینه خاص، معلومات بیشتری دارند، بدین جهت کارایی بیشتری نیز دارند و از مطالب فراگرفته شده می‌توانند در زمینه طراحی و محاسباتی دقیق و تخصصی‌تر و همچنین پژوهشی، استفاده نمایند. این گونه فارغ التحصیلان ضمن آنکه می‌توانند در تمام محیطهای جذب فارغ التحصیلان کارشناسی مشغول به کار گردند، مسئولیتهای بالاتر و سنگین‌تر علمی، پژوهشی و اجرائی را بعهده می‌گیرند. پس از پایان دوره دکتری تخصصی امکان همکاری در دانشگاه‌ها و سایر مراکز علمی و پژوهشی بعنوان هیات علمی بر ایشان میسر می‌گردد.
    مهندسی ژئوتکنیک (خاک و پی)
    مبحث مهندسی ژئوتکنیک پایه و اساس مهندسی سازه می‌باشد. در خصوص اهمیت مهندسی ژئوتکنیک به سختی می‌توان اغراق نمود، زیرا ساختمان و سازه بایستی در ارتباط مستقیم با زمینی که بر روی آن قرار می‌گیرد باشد، مهندسی ژئوتکنیک به خصوصیات و مشخصات خاک و فنداسیون و پی و دینامیک خاک ارتباط دارد. همچنین مباحث مربوط به تونل‌ها، سدهای خاکی و آزمایشگاه‌های مکانیک خاک در زمره‌ی فعالیت‌های مهندسی ژئوتکنیک قرار می‌گیرد.
    مهندسی حمل‌ونقل

    مهندسی حمل و نقل در ارتباط با تئوری صف بندی، جریان حرکت ترافیک، طرح هندسی راه و رفتار رانندگان می‌باشد.
    مهندسی محیط زیست

    مهندسی محیط زیست در ارتباط است با عملکرد مواد شیمیایی و زیست‌شناسی موجودات و یا اتلاف گرما و انرژی حرارتی، تصفیه و پالایش آب و هوا و اصلاح و بهبود محل و مکان‌هائی که در اثر ضرر و زیان‌های قبلی صدمه دیده‌اند.
    موضوعات تحت پوشش مهندسی محیط زیست عبارتند از: تصفیه آب، دفع فاضلاب، مدیریت خسارت و صدمات و آسیب‌های پرخطر. مهندسی محیط زیست ارتباط دارد با هیدرولوژی و علم هواشناسی تا جائیکه دانش راجع به آب و جریانات و دانستن چگونگی انتقال آلوده‌کننده‌ها احتیاج و نیاز می‌باشد، مهندسی محیط زیست همچنین شامل واکنش در برابر آلودگی صنعتی می‌باشد، مهندسی محیط زیست بخش پیشرفته و مدرن بهداشت است.
    مهندسی سازه‌های هیدرولیکی

    مبحث مرتبط با حرکت و انتقال مایعات و بطور اخص آب است.
    این مبحث مهندسی بطور یقین ارتباط با طراحی پل‌ها، سدها، کانال‌ها، اسکله‌ها پیدا می‌کند و همچنین ارتباط با هر دو موضوع مهندسی محیط زیست و بهداشت را نیز دارد. البته تأکید بیشتر این گرایش بر روی طراحی و محاسبه‌ی سازه‌های مرتبط با آب می‌باشد و مطالعات هیدرولوژیکی چندان در حیطه‌ی مباحث این گرایش نیست.
    مهندسی زلزله
    با توجه به موقعیت و شرایط جغرافیایی ایران هم‌ اکنون یکی از بخش‌های اصلی در طرح و محاسبه‌ی سازه‌های مختلف بررسی سازه در مقابل زلزله می‌باشد. مبحث مهندسی زلزله بررسی رفتار سازه‌های مختلف از جمله ساختمان‌ها، پل‌ها، سدها و … تحت زلزله و طراحی آن‌ها در مقابل زلزله می‌باشد. این گرایش در ارتباط بسیار نزدیک با مهندسی سازه است.
    مدیریت ساخت
    انجام مناسب و بهینه‌ی هر پروژه در گرو مدیریت صحیح و اصولی می‌باشد، به خصوص در پروژه‌های عمرانی که با بخش‌های مختلفی در ارتباط است و معمولاً افراد زیادی در آن فعالیت دارند، نقش مدیریت پررنگ‌تر می‌باشد. در این گرایش انواع روش‌های مدیریتی، پیمان‌ها و قراردادها، برآورد هزینه‌ها انواع روش‌های اجرایی مطرح می‌شوند.
    راه و ترابری

    مهندسی راه و ترابری در ارتباط با روش‌های روسازی و زیرسازی و طرح هندسی انواع راه و مباحث مربوط به راه‌آهن و فرودگاه می‌باشد. بنابراین علاوه بر طراحی کامل راه‌های ارتباطی ماشین‌رو طراحی باند فرودگاه، برج‌های مراقبت و همچنین طرح کامل راه‌آهن اعم از مشخصات فنی و هندسی آن مورد توجه این گرایش است.
    سازه‌های دریایی

    مهندسی سازه‌های دریایی در ارتباط با طراحی سازه‌های مختلف دریایی مانند انواع سکوها، اسکله‌ها و تأسیسات و تجهیزات بندری است.
    گرایش‌های این رشته در کارشناسی

    این رشته در سطح کارشناسی دارای سه گرایش عمران ـ عمران، عمران ـ نقشه‌برداری و عمران ـ آب است. گرایش عمران ـ عمران به محاسبه و طراحی سازه‌های متفاوت، تحت نیروهای مختلف می‌پردازد. دانشجوی مهندسی عمران ‌ـ عمران مسائل مربوط به سازه و زلزله، خاک و پی، راه و ترابری و هیدرولیک را مطالعه می‌کند. زمانیکه مکان یک سازه تعیین می‌شود اولین کار نقشه‌برداری است تا پستی بلندی‌ها و نقشه مربوط به آن منطقه مشخص شده و براساس آن، مکان خاک‌برداری ، میزان خاک برداری و نحوه خاک‌برداری تعیین گردد و در نهایت سطح مناسب برای پی‌سازی سازه مورد نظر آماده شود. چون نقشه‌برداری بیشتر برای سازه‌های بزرگ خارج شهر مثل سیلوها، پل‌ها، تونل و سدها کاربرد دارد، کارهای میدانی و صحرایی این رشته بسیار زیاد است و بخش نقشه‌برداری زیرزمینی آن نیز کار نسبتاً خشنی است. در مهندسی عمران ـ آب مسائل مربوط به پیش‌بینی میزان سیلابها و روان‌آبهایی که در رودخانه‌ها جریان دارد، نحوه جمع‌آوری و نگهداری آب در مخازن پشت سدها و نحوه توزیع آن در کانالهای آبیاری و بالاخره ساخت کانالهای آبیاری را در بر دارد.
    مهندسی عمران ـ نقشه‌برداری

    طرح و اجرای برنامه‌های عمران و مطالعات مربوط به زمین مستلزم وجود اطلاع دقیق مهندسی (مسطحاتی و ارتفاعی) بهنگام به صورت نقشه‌های گوناگون (ترسیمی، رقمی، تصویری) از منطقه مورد نظر است. مجموعه نقشه‌برداری پاسخگوی این نیازها به گونه‌ای هماهنگ با دیگر رشته‌های عمران است و هدفش تربیت افرادی است که آگاهی علمی کافی و مهارت فنی لازم را در زمینه نقشه‌برداری داشته باشند و داوطلبان ورود به این رشته باید در ریاضیات (هندسه، مثلثات) و فیزیک دوره دبیرستان قوی‌بوده و علاقمندی و آمادگی جسمی (برای کارهای صحرایی و …) لازم را دارا باشند، بعضی دروس تخصصی این رشته عبارتند از: راه‌سازی، تئوری خطاها، جغرافیای ایران، نقشه‌برداری، ژئودزی (جهت تعیین شکل زمین) فتوگرامتری زمینی و هوایی، کارتوگرافی، هیدروگرافی (نقشه‌برداری از بستر دریا) پروژه کارآموزی از جمله دروس این دوره است. بعضی تواناییهای فارغ‌التحصیلان این رشته عبارتند از:
    مدیریت گروه‌های اجرایی در عملیات نقشه‌برداری، طرح و برنامه‌های سیستم نقشه، محاسبات و برنامه‌ریزی در زمینه‌های مختلف فنی نقشه‌برداری، تدریس و آموزش در دوره کاردانی (پس از طی دوره مربوط به تعلیم و تربیت)، امکان ادامه تحصیل در این رشته تا حد کارشناسی ارشد در داخل و در سطح بالاتر در خارج از کشور موجود است. سازمان نقشه‌برداری وزارت‌ برنامه بودجه، وزارت راه و ترابری، وزارت نقت، سازمان آب، سازمان بنادر و کشتیرانی اداره جغرافیایی ارتش، سپاه و بخش خصوصی و … از جمله محلهای جذب فارغ‌التحصیلان این رشته است.
    نظر دانشجویان: این رشته از لحاظ آموزشی با نارسایی‌هایی نظیر کمبود استاد و لوازم کار مواجه است. زیر بنای کلیه کارهای عمرانی نقشه‌برداری است و با توجه به لزوم انجام دادن کارهای عمرانی، فارغ التحصیلان آن سریعاً جذب بازار کار می‌شوند. داوطلبان باید به سختی کار در بیابان و کوهستان و شرایط سخت نقشه‌برداری توجه داشته باشند.
    مهندسی عمران ـ عمران

    این رشته قبلاً به مهندسی راه و ساختمان موسوم بوده و به منظور تربیت مهندسان طراحی، محاسبه و اجرای پروژه‌های ساختمانی، صنعتی، راه‌سازی و تاسیسات آبی و نظارت بر حسن اجرای طرحهای عمرانی در زمینه‌های فوق و همچنین همکاری با مهندسان مشاور یا محاسبه در زمینه‌های یاد شده بوجود آمده است. قسمت عمده دروس این رشته را مجموعه متنوعی از دروس نظری و پروژه‌های طراحی تشکیل می‌دهد و در کنار آنها تعدادی دروس آزمایشگاهی و کارگاهی و نیز دو دوره کارآموزی در طی دو تابستان پیش‌بینی شده است. با توجه به سیاستهای عمرانی و سرمایه‌گذاری‌های دولت برای ایجاد ساختمانها، راهها، پلها، سدها، نیروگاه‌های هسته‌ای و حرارتی، رفع نیازهای عمرانی در زمینه مسکن و تاسیسات آبی جهت تامین آب آشامیدنی شهرها و روستاها، همچنین بازسازی مناطق جنگ زده ، اهمیت این رشته مشخص می‌شود. فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توانند در وزارتخانه‌ها (نظیر وزارتخانه‌های راه و ترابری، مسکن و شهرسازی و نیرو) و شرکتهای دولتی و خصوصی و مهندسان مشاور به کارهای طراحی، محاسبه و اجرا بپردازند. در شرایط حاضر فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توانند در دوره‌های مختلف کارشناسی ارشد سازه (آنالیز و طرح سازه‌ها) خاک و پی (مطالعه مسائل مربوط به رفتار خاکها و محاسبات پی‌ها)، راه و ترابری (طرح راهها و شبکه ترابری)، سازه‌های هیدرولیکی (طراحی سازه‌های هیدرولیکی و مسائل آبی دیگر در ارتباط با سدها) در داخل کشور ادامه تحصیل دهند. امکان ادامه تحصیل در دوره دکتری در داخل و خارج از کشور وجود دارد، دارا بودن دانش قوی ریاضی و فیزیک و توانایی جسمانی از ضروریات این رشته است و از دروس تخصصی آن می‌توان طراحی سازه‌های فولاد و بتن، پی‌سازی، مکانیک خاک، مکانیک سیالات، هیدرولیک و تحلیل سازه‌ها را نام برد.
    مهندسی عمران ـ آب

    این دوره به منظور تربیت متخصصانی تدوین شده است که بتوانند در زمینه‌های شناخت منابع آب و کنترل و بهسازی کیفیت منابع آب اطلاعات لازم را به دست آورند تا بتوانند در مراحل مختلف طراحی، نظارت و مدیریت پروژه‌های آب کار کنند. با توجه به اینکه توسعه کشور در زمینه‌های کشاورزی، صنعتی و عمران و … بستگی به میزان آب قابل استفاده دارد می‌توان صنعت آب در ایران را در زمره صنایع مادر به حساب آورد. دروس این دوره به صورت عمومی، پایه‌ی اصلی، تخصصی، انتخابی و کارآموزی است. بعضی دروس اصلی و تخصصی این رشته عبارتند از: مکانیک خاک، هواشناسی، هیدرولیک، آبهای زیرزمینی، سدهای کوتاه، پی‌سازی و … است.
    فارغ‌التحصیلان این دوره تواناییهای لازم را در زمینه‌های مربوط به کارشناسی مطالعه منابع آب، تاسیسات آبی و سازه‌های هیدرولیکی، کارشناسی آب و فاضلاب، نظارت بر حسن اجرای طرحهای آبی را خواهند داشت. امکان ادامه تحصیل در این رشته تا حد کارشناسی ارشد و دکتری در داخل و خارج کشور وجود دارد. وزارت جهاد سازندگی، وزارت نیرو و بخش خصوصی و … از جمله مراکز جذب فارغ‌التحصیلان این دوره است.
    زمینه‌های اشتغال
    مراکز مختلفی بصورت مستقیم و غیرمستقیم در فعالیت‌های عمرانی نقش دارند که هر یک به تناسب نوع فعالیت خود، اقدام به جذب فارغ‌التحصیلان این رشته می‌کنند.
    وزارت‌خانه‌های مسکن و شهرسازی، راه و ترابری، جهاد سازندگی و نیرو بصورت گسترده‌تر و سایر وزارت‌خانه‌ها، اداره‌ها، سازمان‌ها و مراکز دولتی و خصوصی نظیر وزارت‌خانه‌های آموزش و پرورش، کشاورزی، فرهنگ و آموزش عالی، بانکها و … بصورت مستقیم برای کارهای عمرانی خود مثل طرح و محاسبه، اجرا و نظارت بر اجرا، نیاز به استخدام مهندسان عمران دارند، علاوه بر آن، شرکتهای مختلف مهندسان مشاور که در کشور بصورت گسترده وظیفه طراحی، محاسبه و نظارت بر اجرای پروژه‌های ساختمانی را بر عهده دارند. همچنین شرکت‌های ساختمانی و راه‌سازی دولتی و خصوصی که در اجرای این طرحها فعالیت دارند، تعداد کثیری از فارغ‌التحصیلان عمران را استخدام می‌کنند.
    اصولاً مهندس عمران شانس کار زیادی دارد چون در طرحها و ساخت بسیاری از کارهای عمرانی، حضوری فعال دارند. البته باید توجه داشت که هر دانشجوی عمران نمی‌تواند فرصت‌های شغلی خوبی داشته باشد بلکه باید در دوران تحصیل به دنبال پژوهش، تحقیق و یاد گرفتن باشد نه اینکه تنها واحدهای دانشگاهی را بگذراند، چون شرط اساسی تربیت نیروی کارآمد تحقیق پژوهش و یادگیری است.


    سامانه ملي مقالات و تحقيقات دانشگاهي



     
  9. کاربر ارشد

    تاریخ عضویت:
    ‏6/9/12
    ارسال ها:
    14,323
    تشکر شده:
    2,698
    امتیاز دستاورد:
    0
    حرفه:
    daneshjo
    پاسخ : معرفی رشته های فنی و مهندسی

    معرفی رشته مهندسی برق درمقطع کارشناسی ارشد

    گرایش‌ها و ابعاد مختلف این رشته در کارشناسی ارشد
    مهندسی برق، دانش تحلیل و بررسی ریاضی پدیده‌هایی فیزیکی است که به نحوی به بارهای الکتریکی و حرکت و آثار آن‌ها (از قبیل جریان الکتریکی، پتانسیل الکتریکی، میدان الکتریکی، میدان مغناطیسی، موج الکترومغناطیسی، نیروی الکتریکی، نیروی مغناطیسی) مربوط می‌‌شوند. به دنبال کشف خواص الکتریکی و مغناطیسی مواد این رشته مهندسی برای به کار گیری این خواص جهت ساخت لوازم الکتریکی و الکترونیکی مورد نیاز به وجود آمد.
    توانایی‌های لازم برای داوطلبان این رشته
    علاوه بر علاقه که عامل مهمی در موفقیت به حساب می آید،با توجه به تنوع دروس مجموعه مهندسی برق در مقطع کارشناسی ارشد، دانشجو در هر گرایش احتیاج به توانایی های خاصی دارد. در زیر شاخه ماشین گرایش قدرت با وجود این که ریاضیات قوی مورد نیاز نیست، شخص علاوه بر فهم مفاهیم پایه الکترومغناطیس احتیاج به قدرت تجسم ذهنی بالا برای درک اصول کار ماشین‌های دوار و شار پیوندی دارد. در زیر شاخه سیستم نیز نیاز به درک مسایل اقتصادی وجود دارد. زیرشاخه مخابرات سیستم احتیاج به فهم ریاضیات قوی دارد که بیشتر در ارتباط با آمار واحتمال و تجزیه و تحلیل سیستم (درس سیگنال‌ها و سیستم‌ها) است. در بعضی از مباحث لایه فیزیکی مربوط به شبکه­ها، تسلط بر فیزیک الکتریسیته برای دانشجو اهمیت دارد. زیر شاخه مدار(circuit) گرایش الکترونیک دید مداری قوی می طلبد. در زیرشاخه ابزار (device ) تسلط بر مفاهیم فیزیک کوانتوم اهمیت دارد و در دیجیتال برنامه نویسی قوی مورد نیاز است. گرایش کنترل با توجه به کاربرد زیاد ریاضیات،تسلط بر ریاضیات و آمادگی ذهنی دانشجو را برای درگیر شدن با مباحث محض ریاضی می طلبد. گرایش مهندسی پزشکی که بین رشته­ای محسوب می شود علاوه بر دید مداری قوی احتیاج به آشنایی با علم مواد و حرکت اجسام دارد. با توجه به آن‌چه تا کنون گفته شد، کمبود توانایی‌های مذکور می تواند عاملی بازدارنده در ادامه تحصیل در هر گرایش شود. برای این منظور می توان میزان تسلط شخص روی دروس پایه هر گرایش که در دوره کارشناسی گذرانده می شود را مورد ارزیابی قرار داد. عدم فهم کامل دروس ماشین‌های الکتریکی۳ و بررسی سیستم‌های قدرت ۱و۲ در مورد گرایش قدرت سیستم و عدم تسلط بر دروس الکترونیک قدرت و ماشین‌های الکتریکی ۱و۲ در مورد زیرگرایش های الکترونیک قدرت و ماشین مشکل ساز خواهد شد. دانشجویانی که از ریاضی قوی برخوردار نبوده و در دروس سیگنال سیستم، آمار واحتمال مشکل دارند بهتر است وارد گرایش مخابرات نشوند.در مورد گرایش های الکترونیک و مهندسی پزشکی عدم تسلط بر مطالب دروس الکترونیک ۱و۲و۳ مانع موفقیت دانشجو خواهد شد. ضعف در دروس سیستم‌های کنترل خطی،آمار و احتمال و معادلات دیفرانسیل نیز مانع پیشرفت دانشجو در گرایش کنترل است
    توضیحی پیرامون هر گرایش
    گرایش الکترونیک
    گرایش الکترونیک به دو زیر بخش عمده تقسیم می شود. بخش اول میکروالکترونیک است که شامل علم مواد، فیزیک الکترونیک و طراحی و ساخت قطعات، از ساده ترین شکل آن‌ها تا پیچیده‌ترین شکل است. بخش دوم مدار و سیستم نامیده می شود و هدف آن طراحی و ساخت سیستم‌ها و تجهیزات الکترونیکی با استفاده از قطعات ساخته شده توسط متخصصان میکروالکترونیک است. گرایش الکترونیک یکی از گرایش‌های جالب مهندسی برق است که محور اصلی آن آشنایی با قطعات نیمه هادی، توصیف فیزیکی این قطعات، عملکرد آنها و در نهایت استفاده از این قطعات برای طراحی و ساخت مدارها و دستگاه‌هایی است که کاربردهای فنی و روزمره زیادی دارند.
    گرایش مخابرات
    هدف از مخابرات ارسال و انتقال اطلاعات از نقطه ای به نقطه دیگر است که این اطلاعات می تواند صوت، تصویر یا داده های کامپیوتری باشد. مخابرات از دو گرایش میدان و سیستم تشکیل شده است. در گرایش میدان، دانشجویان با مفاهیم میدان های مغناطیسی، امواج، ماکروویو، آنتن و … آشنا می شوند تا بتوانند مناسب‌ترین وسیله را برای انتقال یک موج از نقطه‌ای به نقطه دیگر پیدا کنند. یکی از فعالیت‌های عمده مهندسی مخابرات گرایش سیستم، طراحی فلیترهای مختلفی است که می‌توانند امواج مزاحم شامل صوت یا پارازیت را از امواج اصلی تشخیص و آن‌ها را حذف کرده و تنها امواج اصلی را از آنتن دریافت کنند. گفتنی است که امروزه با توسعه مخابرات بی سیم، ارتباط نزدیکتری بین دو گرایش میدان و سیستم ایجاد شده است. برای نمونه در گوشی تلفن همراه، هم تجهیزات مربوط به مدارهای مخابراتی، هم تجهیزات مربوط به فرستنده و هم آنتن گیرنده را داریم. از همین رو یک مهندس مخابرات امروزه باید از هر دو گرایش به‌خوبی اطلاع داشته باشد تا بتواند یک دستگاه بی سیم را طراحی کند.
    گرایش کنترل
    اگر بخواهیم یک تعریف کلی از کنترل ارائه دهیم می‌توانیم بگوییم که هدف این علم، کنترل خروجی‌های یک سیستم بر مبنای ورودی‌های آن با توجه به شرایط ویژه و نکات مورد نظر طراحی آن سیستم است. علم کنترل فقط در مهندسی برق مورد استفاده قرار نمی‌گیرد. بلکه در شاخه های دیگری از علوم مهندسی و حتی علوم انسانی کاربرد دارد. به عنوان نمونه کنترل فرآیند تصفیه نفت در یک پالایشگاه، کنترل عملکرد یک نیروگاه برق، سیستم کنترل ناوبری یک کشتی و یا کنترل تحولات و تغییرات جمعیتی نمونه های متنوعی از کاربرد علم کنترل هستند. گرایش کنترل دارای زیر بخش‌های متنوعی مانند کنترل خطی، غیرخطی، مقاوم، تطبیقی، دیجیتالی، فازی و غیره است. در رشته‌های مهندسی مکانیک، مهندسی شیمی، مهندسی هوافضا، مهندسی سازه و مهندسی‌های دیگر نیز ما شاهد علم کنترل هستیم اما نوع سیستم کنترلی در هر رشته مهندسی متفاوت است. برای مثال در مهندسی مکانیک نوع کنترل، مکانیکی و در مهندسی شیمی براساس فرآیندهای شیمیایی است. اما در کل هدف مهندسی کنترل، طراحی سیستمی است که بتواند عملکرد یک دستگاه را در حد مطلوب حفظ کند. خودکار کردن یا اتوماتیک کردن خط تولید، یکی دیگر از فعالیت‌های مهندسی کنترل است. یعنی مهندس کنترل می‌تواند به گونه‌ای خط تولید را هماهنگ و کنترل کند که محصول تولید شده طبق برنامه تعیین شده و با بهترین کیفیت به دست آید.
    گرایش قدرت
    هدف اصلی مهندسین این گرایش، تولید برق در نیروگاه‌ها، انتقال برق از طریق خطوط انتقال و توزیع آن در شبکه‌های شهری و در نهایت توزیع آن برای مصارف خانگی و کارخانجات است. بنابراین یک مهندس قدرت باید با روش‌های مختلف تولید برق، خطوط انتقال نیرو و سیستم‌های توزیع، آشنا باشد. گرایش قدرت به آموزش و پژوهش در زمینه طراحی و ساخت سیستم‌های مورد استفاده در تولید، توزیع، مصرف و حفاظت از برق می پردازد. به عبارت دیگر دانشجویان این رشته در شاخه تولید با انواع نیروگاه‌های آبی، گازی، سیکل ترکیبی و … آشنا می‌شوند. در بخش انتقال و توزیع نیز، روش‌های مختلف انتقال برق اعم از کابل‌های هوایی و زیرزمینی را مطالعه می کنند و در شاخه حفاظت نیز انواع وسایل و تجهیزات حفاظتی که در مراحل مختلف تولید، توزیع، انتقال و مصرف انرژی، انسان‌ها و تاسیسات را در برابر حوادث مختلف محافظت می کنند، مورد بررسی قرار می‌دهند که از آن میان می‌توان به انواع رله‌ها، فیوزها، کلیدها و در نهایت سیستم های کنترل اشاره کرد. یکی دیگر از شاخه های قدرت نیز ماشین های الکتریکی است که شامل ژنراتورها، ترانسفورماتورها و موتورهای الکتریکی می شود که این شاخه از زمینه‌های مهم صنعتی و پژوهشی گرایش قدرت است.
    گرایش مهندسی پزشکی
    کاربرد این گرایش در کشورمان در حال حاضر محدود می باشد و امید است در سالهای آتی با گسترش صنایع ساخت ادوات مهندسی پزشکی مانند لوازم بیمارستانی،آزمایشگاهی و توان بخشی زمینه کاری بیش از پیش برای متخصصین این گرایش فراهم آید. در حال حاضر مهندسین این گرتیش بیشتر در زمینه نصب و پشتیبانی دستگاههای حساس بیمارستانی و آزمایشگاهی و نیز ساخت محدود ادوات توان بخشی مشغول به کار می باشند.
    درس‌های تاثیر گذار در هر گرایش
    مخابرات
    الکترومغناطیس ، تجزیه و تحلیل که دارای بیشترین ضرایب می باشند و درس الکترونیک که علاوه بر ضریب بالا درسی با ضریب سختی بالاست که درصد خوب آن تراز را به طور محسوسی بالا می برد.
    الکترونیک
    الکترونیک که به واسطه ی ضریب ۵ آن ، تمایز خاصی نسبت به کلیه ی دروس این گرایش دارد در ضمن ضریب سختی آن بالاست و وقت عمده ای باید برای آن صرف شود .الکترو مغناطیس دارای ضریب سختی و ضریب کنکور بالاست ، دومین درس دارای اهمیت برای الکترونیک است .
    قدرت
    ماشین های الکتریکی و بررسی سیستمهای قدرت به واسطه ی ضریب بالا در این گرایش درس اول است . الکترو مغناطیس به واسطه ی ضریب سختی بالا درس دیگر دارای اهمیت در این گرایش است .
    کنترل
    کنترل و تجزیه و تحلیل به واسطه ی ضریب بالا درس های اول این گرایش و الکترونیک به واسطه ی ضریب سختی بالا دارای اهمیت بالا در این گرایش هستند.
    مهندسی پزشکی
    کنترل و تجزیه و تحلیل به واسطه ی ضریب بالا درس های اول این گرایش و الکترونیک به واسطه ی ضریب سختی بالا دارای اهمیت بالا در این گرایش هستند
    وضعیت ادامه تحصیل در خارج از کشور
    با توجه به گستردگی و تنوع گرایش‌ای مهندسی برق و نیاز روزافزون دنیا به متخصصین این رشته، ظرفیت زیادی نسبت به سایر رشته ها در دانشگاه‌ای معتبر در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا به آن اختصاص داده شده است. به این ترتیب شرایط مناسبی برای اخذ پذیرش از دانشگاه‌ای مذکور فراهم است. البته باید توجه داشت که میزان تسهیلاتی که برای ادامه تحصیل به دانشجو ارایه می‌شود، نسبت مستقیمی با فعالیت‌های علمی و پژوهشی و همچنین نمرات وی در دوره کارشناسی دارد.
    با اینکه دانشگاه‌های خوب ایران از لحاظ سطح علمی با دانشگاه‌های متوسط کشورهای پیشرفته قابل مقایسه‌اند، هیچ گاه در رتبه‌بندی جهانی جایگاه مناسبی نداشته اند که این قضیه نشان‌ دهنده امکانات برتر آزمایشگاهی و رفاهی در دانشگاه‌های تراز اول دنیا است.
    زمینه‌های اشتغال
    وضعیت نیاز کشور به هر گرایش
    گرایش مخابرات
    مهندسی برق شاخه ی مخابرات دارای سه گرایش مخابرات میدان ، مخابرات سیستم و مخابرات رمز است . دانشجویان گرایش مخابرات سیستم عمدتا در طراحی سیستم های مخابراتی فعالیت می‌کنند.طراحی سیستم‌های رادار و جنگ الکترونیک که جزو پروژه‌های نظامی محسوب می‌شوند ، از زمینه ها ی ویژه‌ی کاربرد گرایش مخابرات سیستم هستند. طراحی شبکه‌های مخابراتی جهت ارتباط اطلاعاتی(مانند شبکه های ارتباطی بانک ها) و نصب و راه اندازی شبکه‌های ارتباط از راه دور (موبایل ) نیز در تخصص دانشجویان این گرایش است. دانشجویان گرایش مخابرات میدان در زمینه‌ی طراحی اجزای فرستنده – گیرنده های مخابراتی مانند طراحی آنتن‌ها ، طراحی موج بر و شبیه سازی آن‌ها تخصص دارند. گرایش رمز در زمینه‌ی مخابرات امن که از مسائل حیاتی در پروژه های نظامی است، کاربرد دارد. تهیه‌ی پروتکل های مخابرات امن و تست و ارزیابی میزان امنیت شبکه‌های مخابراتی نیاز به متخصصان در این زمینه دارد. بحث طراحی امنیتی کارت‌های هوشمند که در راستای ایجاد دولت الکترونیک نقش اساسی دارد در زمره‌ی فعالیت‌های مهم این گرایش است. در مجموع دانشجویان هر سه گرایش نیازهای مخابراتی پروژه‌های نظامی را تامین می کنند اگر چه زمینه‌ی انجام پروژه‌های مخابراتی غیر نظامی هم که نمونه‌هایی از آن‌ها آورده شد، برای متخصصان این رشته جود دارد.
    گرایش الکترونیک
    مهندسی برق شاخه‌ی الکترونیک دارای سه گرایش طراحی آنالوگ، مدارهای دیجیتال، ادوات میکرو و نانو الکترونیک است. طراحی آنالوگ، گرایشی است که در گذشته‌ی نه چندان دور به عنوان نمادی برای یک مهندس الکترونیک بوده است. به گونه‌ای که وقتی نامی از مهندس الکترونیک برده می‌شد، مدارات الکترونیکی آنالوگ شامل سلف، خازن، مقاومت و تقویت کننده‌های عملیاتی در ذهن تداعی می‌شد. امروزه این شاخه از مهندسی الکترونیک با حفظ کاربری خود در طراحی مدارهای آنالوگ برای استفاده در وسایل خانگی، سیستم‌های ارتباطی و پروژه‌های عمدتا تجاری به تدریج شاخص بودن خود را از دست می‌دهد. برتری ویژه‌ی سیستم‌های دیجیتال بر آنالوگ، امروزه باعث شده تمایل بسیاری برای طراحی بر پایه‌ی سیستم‌های دیجیتال به‌وجود آید و اگر این عصر را عصر دیجیتال بگوییم، سخنی به گزافه نگفته‌ایم. مهندس برق در شاخه‌ی الکترونیک دیجیتال در کنار مهندسین مخابرات در انجام پروژه‌های مخابراتی و پیاده‌سازی بهینه‌ی طرح‌های مخابراتی نقش عمده‌ای ایفا می‌کند. طراحی بردهای FPGA، طراحی بردهای کنترلی با استفاده از میکرو کنترلرهای عمومی یا خاص از جمله فعالیت‌هایی است که در تخصص این گرایش است. علاوه بر کاربردهای نظامی، با توجه به دیجیتالی شدن اکثر وسایلی که به صورت روزمره با آن ها سروکار داریم، نیاز ویژه‌ای در کشور به مهندسین توانا در این زمینه دیده می‌شود. گرایش ادوات میکرو - نانو الکترونیک از گرایش‌های نو ظهور است که بحث‌های آن در مرزهای دانش واقع است. بیشتر فعالیت‌ها در این زمینه در کشور جنبه‌ی تحقیقاتی دارد و از اهداف تاسیس چنین گرایشی در کشور نیز رشد علمی و پرورش نسلی از دانشمندان متخصص در زمینه ی تکنولوژی‌های نانو است. این گرایش در حال حاضر در برخی دانشگاه‌های مطرح کشور از جمله دانشگاه شریف و دانشگاه تهران ارائه می‌شود و فعالیت‌های تحقیقاتی آن به آزمایشگاه‌های موجود در این دانشگاه‌ها محدود است.
    گرایش قدرت
    مهندسی برق شاخه‌ی قدرت دارای دو گرایش ماشین‌های الکتریکی و سیستم‌های قدرت است. مهندسین قدرت در گرایش سیستم‌های قدرت و طراحی و نظارت بر شبکه‌ی قدرت تخصص دارند. با توجه به نیاز روز افزون کشور به انرژی برق و توسعه‌ی شبکه‌ی برق از این جهت کشور به متخصصان این گرایش نیازمند است. این مهندسین در طراحی نیروگاه‌ها و مشاوره در زمینه‌ی احداث نیروگاه‌هایی که با انرژی‌های نو کار می‌کنند، توانمند هستند. در گرایش ماشین‌های الکتریکی، طراحی موتورهای الکتریکی مورد استفاده در صنایع مختلف، مشاوره در نصب و راه اندازی ژنراتورهای نیروگاهی، طراحی درایو (مدارهای الکترونیک قدرت مورد استفاده جهت راه اندازی و کنترل ماشین‌های الکتریکی) در تخصص مهندسین این گرایش است.

    سامانه ملي مقالات و تحقيقات دانشگاهي




     
  10. کاربر ارشد

    تاریخ عضویت:
    ‏6/9/12
    ارسال ها:
    14,323
    تشکر شده:
    2,698
    امتیاز دستاورد:
    0
    حرفه:
    daneshjo
    پاسخ : معرفی رشته های فنی و مهندسی

    معرفی رشته مهندسی مواد در مقطع کارشناسی ارشد

    مهندسی مواد یکی از رشته‌های مهندسی است که به درستی لقب مادر رشته‌های مهندسی را به خود اختصاص داده است. به جرأت می‌توان گفت: که اکثریت قریب به اتفاق مصنوعات بشری که در اطراف می‌بینیم، حاصل تلاش مهندسان مواد است. اگر به اتومبیل، قطار و هواپیما توجه کنیم، قسمتهای اصلی آن‌ها مثل بدنه، شیشه و موتور از مواد تشکیل شده است و به طور کلی تحولاتی که در عرصه علم و صنعت صورت گرفته، به طور مستقیم یا غیرمستقیم حاصل تلاش و پیشرفت در این رشته مهندسی است. بنابراین، در طراحی و ساخت تقریباً تمام مصنوعات بشری در تیم طراحی یا ساخت، در کنار مهندسان برق، مکانیک، شیمی، عمران و صنایع حضور مهندسان مواد الزامی و غیرقابل اجتناب است.
    * گرایش‌ها و ابعاد مختلف این رشته در کارشناسی ارشد
    این رشته در مقطع کارشناسی ارشد دارای این گرایش‌ها است: شناسایی و انتخاب و روش ساخت مواد فلزی، شکل دادن فلزات، جوشکاری، استخراج فلزات، مهندسی پزشکی- بیو مواد، سرامیک، حفاظت و خوردگی مواد و ریخته گری.
    * شناسایی و انتخاب و روش ساخت مواد فلزی :
    دانش آموختگان مهندسی مواد – شناسایی انتخاب و روش ساخت مواد فلزی ، در زمینه های زیر توانایی کسب می کنند:
    طراحی و ارائه روش های ساخت .
    بررسی علل تخریب و ارائه روش های مناسب برای جلوگیری از آن
    همکاری در زمینه و طراحی ، تاسیس و گسترش مراکز صنعتی و آموزش کشور
    * جوشکاری :
    دوره کارشناسی ارشد “جوشکاری ” به منظور تربیت نیروهای متخصص در زمینه اتصالات مواد مختلف (اعم از فلزی و غیر فلزی ) برای صنایع و مراکز تحقیقاتی و آموزشی برنامه ریزی شده است. دانش آموختگان این گرایش در زمینه های زیر توانائی کسب می کنند:
    طراحی و ارائه روش های اتصالات مواد در ساخت و تولید بر مبنای استانداردهای بین المللی
    بررسی علل تخریب در اتصالات و ارائه روش های مناسب برای جلوگیری از آنها
    آزمایش های کنترل کیفی بر مبنای استانداردهای بین المللی و تعیین کیفیت قطعه کار
    بهینه سازی شرایط جوشکاری در واحدهای مختلف صنعتی و نوآوری در صنایع
    فعالیت های آموزشی و تحقیقاتی در مراکز آموزش عالی و تحقیقاتی و صنایع کشور در رابطه با علوم و فنون اتصالات و کنترل کیفی آنها.
    * شکل دادن فلزات :
    دانش آموختگان مهندسی شکل دادن فلزات ، توانایی انجام امور تخصصی در زمینه های زیر را کسب می نمایند:
    تحلیل و طراحی فرآیندهای شکل دادن از قبیل آهنگری ، نورد، اکستروژن ، شکل دادن ورق و جز آن
    تحلیل اثر پارامترهای مختلف بر فرآیندهای شکل دهی فلزات
    تحلیل رفتار میکرو و ماکرو فلزات به هنگام شکل دادن و کنترل ساختار و بهبود خواص مکانیکی
    تحلیل قابلیت شکل پذیری و کارپذیری سرد و گرم فلزات و آلیاژها
    پژوهش درباره روش های شکل دهی از قبیل روش های سریع شکل دهی ، سوپر پلاستیک و به کارگیری آنها در صنایع داخلی
    * استخراج فلزات :
    دانش آموختگان متالورژی و مواد - استخراج فلزات در زمینه های زیر توانایی کسب می کنند:
    مبانی علمی و تکنولوژی فرآیندهای تهیه و تصفیه فلزات شامل تئوری فرآیندهای پیرومتالورژی ، هیدروالکترو متالورژی و پژوهش در این زمینه ها
    اصول شبیه سازی فرآیندهای متالورژی استخراجی
    بررسی فنی و اقتصادی تولید فلزات
    * حفاظت و خوردگی مواد:
    یکی از پدیده های مخرب که عموماً فلزات را تهدید می کند، خوردگی است. خوردگی به صورت تخریب مواد در اثر انجام واکنش های الکتروشیمیایی در محیط تعریف می شود. سالانه هزینه های قابل توجهی برای جبران این پدید? مخرب پرداخت می شود. به نحوی که در سال ۲۰۰۱ میلادی در ایالات متحد? آمریکا ، بالغ بر ۲۷۶ میلیارد دلار (۷/۴ دردصد از سود ناخالص ملی) صرف خسارات ناشی از خوردگی شده است. این خسارات اغلب شامل تعویض قطع? خورده شده ، توقف کار ، آتش سوزی و انفجار ، آلودگی مواد تولیدی و … می شود. پالایشگاه ها ، صنایع پتروشیمی ، کارخانجات کاغذ سازی ، کارخانجات ریخته گری و فولاد سازی ، نیروگاه ها (هسته ای ، بخار و گازی) ، سازه های ساختمانی ، پل ها ، راه آهن و … مهمترین مواردی هستند که اغلب با مشکلات خوردگی مواجه هستند. با وجود تلاش هایی که بشر برای کنترل خوردگی انجام داده است ، مانند بهبود جنس مواد ، حفاظت کاتدی ، حفاظت آندی ، استفاده از مواد بازدارنده و ایجاد پوشش ، اما بشر هنوز نتوانسته است که این پدید? مخرب را کاملاً کنترل نماید. البته به نظر می رسد که با گذشت زمان حضور مواد شیمیایی خورنده تر در محیط های صنعتی افزایش یابد. به عنوان مثال نفت خامی که به دلیل وجود اسید ترش و آب شور ، خورندگی زیادی داشته و تاکنون استخراج آن مقرون به صرفه نبود، به دلیل کاهش منابع انرژی مجبور به استفاده از آنها خواهیم شد. در سال ۱۹۰۳ میلادی برای اولین بار در ایالات متحد? آمریکا ، مبحث خوردگی به عنوان یک علم در دانشگاه تدریس شد.
    دانش آموختگان مهندسی خوردگی و حفاظت مواد در زمینه های زیر توانایی کسب می کنند:
    اصلاح و بهبود خواص آلیاژهای مورد استفاده در صنعت از نظر خوردگی
    حفاظت فلزات و آلیاژها در محیط های مورد استفاده (ممانعت کننده ها)
    حفاظت کاتدی و آندی خصوصا در مورد لوله های زیرزمینی و تاسیسات دریایی
    کاربرد پوشش های مختلف غیر فلزی در صنایع
    تهیه مواد کاهش دهنده خوردگی ، مواد پاک کننده ، مواد آبکاری ، پوشش ها و بهبود کیفیت آنها.
    * ریخته گری :
    دانش آموختگان گرایش کارشناسی ارشد ریخته گری در زمینه های زیر توانایی کسب می کنند :
    افزایش بهره وری واحدهای صنعتی ریخته گری در کشور
    طراحی قطعات ریخته گری وانتخاب مواد و روش ریخته گری مناسب برای تولید آنها
    بررسی علل ایجاد عیوب در قطعات ریخته گری و ارائه راه های مناسب برای رفع آنها
    طراحی و برنامه ریزی ذوب و ریخته گری آلیاژهای پیشرفته و جدید مهندسی
    طراحی واحدهای صنعتی ریخته گری
    برنامه ریزی در جهت تقویت سطح علمی واحدهای صنعتی ریخته گری در کشور
    تشکیل و ارتقای سطح واحدهای خدمات مهندسی و مراکز تحقیقاتی ریخته گری
    فعالیت های آموزشی وتحقیقاتی در مراکز آموزش عالی و مؤسسات تحقیقاتی کشور
    * نانو مواد :
    نانوفناوری کاملا با مهندسی مواد مرتبط و به آن وابسته است و در عین حال زمینه های تحقیقاتی جدیدی در این رشته به وجود آورده است.
    ساختار مواد در ابعاد میکرومتر و نانومتر، در مهندسی مواد مطالعه می شوند. نانودانش و نانوفناوری مبتنی بر شناخت ما از ساختار مواد است. از سوی دیگر روشهای تولید و دست کاری ساختارها و مواد در صنایع مختلف مانند صنایع رنگ، سرامیک، فولاد و …. در مهندسی مواد مورد بررسی و مطالعه قرار می گیرند. با به کارگیری نانوفناوری می توان این روشها را بهبود بخشید و یا روشهای کاراتر و حتی مواد و ساختارهای جدیدی با خواص بهتر طراحی و تولید نمود.
    * زمینه‌های اشتغال
    امروزه مهندسی متالورژی و مواد، نقشی کلیدی در پیشرفت صنایع فوق مدرن و جدید مانند صنایع هسته‌ای، صنایع انرژی، تکنولوژی پزشکی و کاربرد‌های فضای و نظامی داشته و تحقیقات کاربردی و پایه‌ای‌ در متالورژی و مواد، پیوسته افق‌های جدیدی را فرآوری پیشرفت تمدن بشری‌ گشوده است .از آنجائیکه مواد، واحدهای سازنده تمامی تولیدات هستند، مهندسین مواد در طیف وسیعی از صنایع تولید کننده به کار مشغولند. درصد بالائی از این مهندسین در صنایع مربوط به فلز ، قطعات الکترونیکی ، وسائل حمل و نقل تجهیزات صنعتی کارمی‌کنند. نیاز به مهندسین مواد در کار تولید مواد جدید برای مواد الکترونیکی وپلاستیکی رو به افزایش است. بازار کار جدیدی که برای این رشته باز شده شرکت های نفتی و شرکتهای توابع آن هستند که اخیرا پی برده‌اند که در قسمت بازرسی فنی باید از مهندسین متالورزی استفاده کرد و نه از مهندسین مکانیک چون کلیه موضوعات درگیر با این بخش که وظیفه کنترل کیفی شرکت را بر عهده دارند مباحث متالوژیکی هستند مثل خوردگی ، جوشکاری ، ndt و… که از جمله دروس اصلی و پایه رشته متالورژی هستند

    سامانه ملي مقالات و تحقيقات دانشگاهي