آشنایی با دباغی و انواع آن هنگامی که پوست مرطوب است نرم و انعطاف پذیر بوده و لیکن به سرعت فاسد می گردد و هنگامیکه خشک می شود به یک جسم سفت و شکننده تبدیل می شود که پس از مرطوب شدن مجدد حالت فساد، گندیدگی و تعفن در آن مشاهده می گردد. در حالیکه پوست دباغی شده با از دست دادن رطوبت خود به یک جسم نرم و انعطاف پذیر تبدیل می شود که پس از جذب مجدد رطوبت به هیچ وجه فاسد و متعفن نمی گردد. بنابراین هدف از دباغی جلوگیری از خشکی و شکنندگی پوست و حفظ نرمی و قابلیت انعطاف چرم پس از خارج شدن آب آن می باشد. به عبارت دیگر دباغی عبارت است از عمل آوردن پوست های خام فاسد شدنی بوسیله یک سری روش ها و مواد شیمیایی جهت تبدیل به یک محصول فسادناپذیر و قابل مصرف در تولید کالاهای گوناگون. پس از دباغی اولیه با توجه به اینکه برای تولید کالاهای چرمی گوناگون به خواص متفاوتی از قبیل نرمی، میزان کشسانی یا سفتی و غیره نیاز است لذا جهت ایجاد این خصوصیات دباغی مجدد با مواد شیمیایی خامی که این خصوصیات را به چرم می دهند صورت میگیرد. انواع دباغی: 1- با مواد گیاهی 2- مواد معدنی 3- موادآلیدی یا روغنی 4- مواد شیمیایی یا مصنوعی جمع آوری و باز نشر: گروه هنری چیاکو
گیاهی: با استفاده از تانن و سایر عناصری که در پوست تنه و میوه برخی درختان مانند مازو یافت می شوند، تهیه می گردد. این نوع چرم، انعطاف پذیر بوده و رنگ آن قهوه ای می باشد که میزان رنگش به ترکیب شیمیایی و رنگ پوست باز می گردد. چرم گیاهی در آب پایدار نیست، بی رنگ می شود و اگر پس از خیس شدن، خشکش کنید چروک خواهد شد و از انعطاف پذیری و نر می اش کاسته خواهد شد. در آب گرم، شدت چروک شدنش بیشتر است و تقریباً شبیه ژلاتین می شود. علاوه بر اینکه سفت شده و احتمالاً شکننده هم می گردد. چرم جوشانده نمونه ای است از چرمی که با قرار گرفتن در آب داغ، شناور شده و سفت می شود. این اتفاق در موم جوشانده و مواد شبیه هم رخ می دهد. در تاریخ گهگاه پس از عمل سفت کردنش، از آن در زره ها و همچنین در اتصال کتاب ها هم استفاده می شده است. این نوع چرم، تنها نوع چرم است که در حکاکی و قالب گیری چرم می تواند مناسب باشد. آلدهیدی: با استفاده از ترکیبات گلوتارآلدهید یا اکسازولیدین دباغی می شود. ترکیبی: به کمک بسپارهای آروماتیک مثل گونه هایی از نوولاک و نرادول ساخته و دباغی می شود. آلومی: با نمک آلومینیوم در ترکیب با چسبنده های گوناگون و منابع پروتئینی مانند فلوئور، زرده تخم مرغ و غیره دباغی می شود. جمع آوری و باز نشر: گروه هنری چیاکو